Kombutsa, kombucha, volgansieni, scoby, teesieni- rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kombucha on ollut meillä markkinoilla hyvinvointi-juomana jo hyvän tovin. *Etukoodi tekstin lopussa! Kaupallinen yhteistyö*

Uskoisin, että kombucha on tullut jo aika tutuksi suurimmalle osalle meistä. Kombuchaa saa monesta kaupasta ja puodista. Ainakin Ruohonjuuret ja vastaavat myyvät sitä. Tiesitkö, että kombuchaa voi tehdä itsekin? Kombucha on teepohjainen fermentoitu juoma. Juoma siis perustuu sokeroidun teen käymiseen. Puhutaan myös volgansienestä, eli itänaapurista lähtöisin olevasta ns ”sieniviljelmästä” joka on juoman käymisprosessissa syntyvä bakteeri ”möykky” 😀 Juoman ajatellaan olevan hyvä vatsan mikrobiomille.

Kombucha viljelmä sisältää hiivasienten ja laktobasillusten kokonaisuuden. Ajatellaan, että kombucha on tullut Venäjältä ja siellä se on itse asiassa hyvinkin suosittu juoma. Oma sieneni on tuotu minulle mistäpä muualta, kuin Venäjältä 😀 Paikallinen ystäväni kuljetti sen minulle sieltä.

MITEN VALMISTAA JUOMA

Juoma valmistetaan yleensä suuressa lasiastiassa. Musta tee keitetään ja siihen lisätään sokeri. Teen tulee jäähtyä täysin, ennen kuin sen voi lisätä lasipurkkiin sienen kanssa. 1-2 viikon kuluttua juoma on valmis ja sen voi pullottaa.  Juomaa voi maistella välillä esim viikon kuluttua. Sieni käyttää suurimman osan sokerista, mutta pieni makeus voi jäädä juomaan hapokkuuden kanssa, jos siitä tykkää.  Ota talteen pieni osa valmista juomaa ”siemeneksi”, uutta erää varten. Yhdistä tämä ja uusi jäähtynyt, sokeroitu tee puhdistettuun lasi-astiaan.

Kombusieni kasvaa usein ja se voi myös tehdä kavereita ja ”lisääntyä”. Kaveri kannattaa laittaa omaan purkkiin tai lahjoittaa vaikka ystävälle 🙂 mitä isompi sieni, sen nopeammin se tuottaa uuden. Jos haluaa pitää taukoja juoman teossa, olisi kuitenkin hyvä vaihtaa tee vaikka 1kk kuussa, jotta se ei mene pahaksi. Jos juoma happanee liikaa, voi sienen ottaa pois, se huuhdotaan vedellä ja laitetaan päiväksi puhtaaseen veteen, minkä jälkeen se voidaan palauttaa uuteen teehen.

MITÄ TARVITSET KOMBUCHA :A VARTEN

  • kombucha-sieni
  • 70 – 100 g valkoista sokeria vesilitraa kohden, oman preferenssin mukaan
  • 2 teelusikallista mustaa tai vihreää teetä vesilitraa kohden
  • Kattila n  2 – 4 l veden keittämiseen
  • Suljettava lasi-astia n 2 – 4 l
  • Kuminauha
  • Puuvillaharsoa
  • Pulloja myöhempää pullotusta varten

Valmista ensin tee tavalliseen tapaan. Aloita vaikka 2l:lla vettä. Itse ostin mustaa luomu irtoteetä, sillä en halunut uittaa pusseja tähän tarkoitukseen. Laita tee kiehuvaan veteen ja anna hautua esim 15 min ajan. Monesti annan teelehtien kiehua hetken veden kanssa.

Siivilöi irrallinen tee seuraavaksi. Lisää sokeri kuumaan teehen. (Käytän itse luomusokeria ja tässä tapauksessa valkoista sokeria, sillä se toimii parhaiten ja kombusieni käyttää lähes kaiken käymisprosessissa). Sokerin määrä n 70-100g. Sekoita hieman ja anna teen jäähtyä kokonaan. Tämä on erittäin tärkeää.

Kun tee on jäähtynyt laita se puhtaaseen lasipurkkiin kombusienen kanssa. Sieni tarvitsee happea, mutta samalla se pitää suojata pölyltä ja muilta ”asukeilta”. Sulje purkin suu harsolla ja kuminauhalla ja laita purkki omaan rauhalliseen nurkkaan tekeytymään.

Valmis!

Anna juoman tekeytyä huoneenlämmössä suoralta auringolta suojattuna 1-2vkoa. Sieni ei tarvitse valoa ja aurinko voi jopa vahingoittaa sitä. Voit maistella välillä juomaa. Kun se on sinulle sopivaa, se on valmis pullotettavaksi! Yleensä tähän menee n 8-12pvää. Muista aina säästää hieman teetä seuraavaan erään. Sopiva määrä voisi olla esim 1dl/ 1l kohden.

Pullota juoma ilmatiiviisti ja ota sieni pois puhtain käsin ja huuhtele haalean veden alla. Laita sieni sitten heti takaisin uuteen teehen valmiista juomasta otetun siemenen kanssa.

Facebookissa on ryhmä: Kombucha community by The Good Guys. Sitä suosittelen!

*EDIT: 13.2.2019 Koodilla SARA10 saatte -10% The Good Guys – verkkokaupasta!

Lue myös uusin postaus kombuchasta ja The Good Guys starter kit:stä. Nyt voit saada itsellesi oman scobyn heidän verkkokaupasta!

Piditkö julkaisusta Kombucha – Volgansieni?

Voit tilata uutiskirjeen tästä!

Seuraatko jo somessa?

Kurkkaa nämä:

IG:@saraadolfsen

Facebook: Natural Wellness

Sara

Jätä kommentti!