Schisandra (scroll down for eng.text) (Schisandra chinensis), Sitruunaköynnös – on ”tunnettu myös viiden maun marjana” – jonka ansiosta sillä voi hoitaa laajasti sekä kehoa, että mieltä. Schisandraa on arvostettu hyvin pitkään etenkin Kiinalaisessa lääketieteessä ja sen on katsottu olevan tärkeä Qi:n, eli kaiken elämän energian virtaukselle. Sitä on käytetty lääkinnällisenä elinvoimaa antavana yrttinä tuhansien vuosien ajan ja sillä on hoidettu esim astmaa, unettomuutta, munuaisvaivoja ja ripulia.

Schisandra on adaptogeeni. Adaptogeenit tasapainottavat kehon toimintoja ja ovat ns ”viisaita” yrttejä, toimiessaan kehossa, kehon tarvitsemalla tavalla, joko antaen lisää energiaa ja virtaa tai rauhoittamalla. Schisandraa käytetäänkin apuna uupumukseen ja kovan fyysisen stressin alla, sekä myös lisäämään kestävyyttä.

Stressi ja ahdistus

Schisandraa ja sen vaikutuksia on tutkittu ahdistukseen liittyen ja sillä on mielialaa kohentavia vaikutuksia. Se madaltaa sekä fyysistä, että henkistä stressiä ja tasapainottaa koko kehoa, sekä parantaa kognitiivisiä toimintoja ja niin ollen sen katsotaan olevan myös ns notrooppi. Schisandra vaikuttaa kortisoli- (stressihormoni) tasoihin ja on tehokas tasapainottamaan serotoniini- ja adrenaliini-tasojen vaihtelua stressin aikana. Tämä marja auttaa myös lisämunuaistenuupuksessa, joka on liitetty pitempään jatkuneeseen stressitilaan.

Pitkäikäisyys

Schisandraa käytetään paljon erilaisissa valmisteissa, jotka lisäävät elinvoimaa ja kehon toimintaa solutasolla. Se on fantastinen apu maksan toiminnalle, jonka toiminta onkin yksi erityisen tärkeä osa meidän yleisvointiin, terveydentilaan ja normaaliin vanhenemiseen liittyen. Kun kehon myrkynpoisto järjestelmä on kuormittunut tai ei toimi kunnolla, näkyvät oireet samalla tavalla kaikkialla kehossa, kuten silloin, jos suolistossa ja ruuansulatuksessa on häikkää. Nämä toimivat lisäksi yhdessä vaikuttaen toinen toistensa toimintaan.

Antioksidantti

Schisandra on vahva antioksidantti joka suojaa kehoa hapetusstressiltä ja taistelee vapaita happiradikaaleja vastaan, jotka vanhentavat kehoa ja aiheuttavat liiallisina tulehdusta kehossa ja kroonisia sairauksia. Hapetusstressi ja tulehdus ovat osana suurimaassa osassa, kaikissa kroonisissa sairaudentiloissa. Tästä syystä elintärkeää on vähentää hapetusstressiä mahdollisimman paljon (terveelliset elintavat), sekä syödä puhdasta värikästä ja luonnollista ravintoa, joka sisältää paljon suoja-aineita, eli antioksidantteja.

Sen anti-inflammatoorisista vaikutuksista johtuen, on myös katsottu, että schisandra marja on avuksi ihon kunnon ylläpidossa ja sitä on etenkin Kiinassa pidetty yleisesti kaunistavana ja nuorentavan yrttinä.

Näin teet oman uutoksen Schisandra marjoista *kasviglyseriinillä:

 • Täytä kannellinen lasipurkki kuivatuilla marjoilla noin 1/2 (käytin tähän vetoisuudeltaan n 2dl lasipurkkia)
 • (joissain ohjeissa sanotaan, että keitettyä vettä olisi hyvä lisätä hieman ensin, jotta marjoista irtoaisi enemmän vaikuttavia ainesosia, mutta itse jätin tämän viimeksi pois. Tärkeää on silloin, että glyseriiniä on lopulta kuitenkin yli puolet käytetystä nesteestä, jotta uutos säilyy).
 • Täytä purkki kasviglyseriinillä niin, että marjat peittyvät
 • Laita purkki viileään, pimeään paikkaan (keittiön kaappi)
 • Anna seistä 1-2kk, välillä pyöritellen purkkia (itse taisin unohtaa purkin kaappiin 4kk:si 😄😅
 • Valuta marjat joko harson tai tiheän metallisiivilän läpi ja pullotta tummiin pipettipulloihin
 • Lisää halutessasi tarra, johon kirjoitat sisällön ja päivämäärän
 • Uutos säilyy huoneenlämmössä 1-2vuotta

 

Schisandra
Schisandra uutos glyseriiniin

 

*Glyseriini on hyvä vaihtoehto alkoholiuutoksille, koska kaikille ne eivät sovi. Se on luonnollinen kasviöljyistä uutettu kirkas, väritön ja hajuton, erittäin makea ja siirappimainen. Sitä käytetään esim hammastahnoissa, shamppoissa, saippuoissa ja kosteusvoiteissa, sen kosteuttavien ja kosteutta sitovien ominaisuuksien vuoksi.

ANNOSTUS:

Ota tarvittaessa pipetillinen uutosta suoraan kielen alle 🙂

”Itse koen että Schisandra antaa energiaa ja uskon sen tasapainottavaan vaikutukseen. Stressin alla etenkin hyvä käyttää tukihoitona, tai apuna, jos olet parantumassa uupumuksesta!” ❤

 

Schisandra
Schisandra uutos
Miksi tehdä ja käyttää uutoksia:
 • Vaikuttavat aineet tiiviissä muodossa
 • Vaikutus tulee nopeammin
 • Parempi imeytyminen
 • Pitkä hyllyikä
 • Helppo lisätä ruokiin ja juomiin
 • Helppo annostella ja käyttää

 

 

HUOM: Mikäli saat vatsaoireita, kutinaa joko nieluun, korviin tai iholle sen nauttimisen jälkeen, älä silloin käytä uutosta. Raskauden aikana ei suositella, saattaa aiheuttaa kohdun supistelua. Voi myös olla yhteisvaikutuksia tiettyjen lääkkeiden kanssa.

Kuivista marjoista voi myös tehdä teetä, kuten mistä tahansa kuivatuista yrteistä! Kokeile! 😊

 

Sara

 

 

Schisandra berry, also known as the “five flavour fruit”. It is documented in early Chinese medical texts as a superior herb, capable of promoting overall well-being and enhancing bodily vitality. Schisandra is considered beneficial to qi, the life force energy existing in all living things. It’s thought to have a positive impact on several meridians, or pathways, in the body, including the heart, lungs, and kidneys.

Schisandra is an adaptogen, which means it can either energize or calm the body and mind depending on what is needed. Adaptogens are always balancing. This berry has been used in treating fatigue, under physical stress and to give more endurance.

Stress & Anxiety

Research surrounding Schisandra notes, that is is a powerful anti-anxiety herb. It can boost ones mood through lowering stress levels and enhancing mental performance. Schisandra reduces cortisol levels in the body (stress hormone) and it effectively controls changes in serotonin and adrenaline caused by stress. It also fights adrenal fatigue that is linked to stress.

Longevity

The berry is also often used in longevity formulas and supplements. It has long been known, that Schisandra can maintain vitality and support healthy cellular function. It is a great liver detoxifier – as the liver is largest elimination organ in the body, it plays an important part in how we feel, in our overall health and how well we age.

Antioxidant

The berry is high in powerful antioxidants, it is anti-inflammatory. Schisandra helps to fight against free radical damage. This can help to protect us from aging and most disease, as majority of all chronic disease is linked to inflammation.

Do to its anti-inflammatory properties, Schisandra berry is also cherished for its beautifying qualities.

 

How to make an Schisandra *glycerine extract:

 • Use an empty jar (with lid), fill the jar half way (used a 2dl jar)
 • (in some cases they use a little bit of boiled water, because its said that it helps to draw out the beneficial properties of the herbs). I didn’t do this last time though. Most important is that Glycerine should make up more than half of the mixture to adequately preserve the tincture
 • Fill the jar with glycerine, Täytä purkki kasviglyseriinillä niin, että marjat peittyvät
 • Keep the jar safe, in a cool and dry place
 • Let it sit for 1-2months, shake it gently ones of twice (and btw I forgot mine for 4 months…thats ok too) 😄😅
 • Strain and put in small dark glass bottles.
 • Add a tag with name and date if needed
 • Lasts for about 1-2years

*Glycerine is a clear, colorless, and odorless liquid with an incredibly sweet taste having the consistency of thick syrup. Glycerine has been used as an ingredient in toothpaste, shampoos, soaps, herbal remedies, and many other household items. Make sure you buy clean natural glycerine!

 

NOTE: if pregnant, nursing, get any side-affects like stomach pain, itchiness… or if you have a medication of some sort (like warfarin).  Schisandra is not recommended.

 

Benefits of making and using extracts:
 • More concentrated
 • The effects come much quicker than other methods of taking herbs
 • They allow for optimal absorption
 • Long-shelf life
 • They can easily be added in foods/ drinks
 • They are convenient and easy to take

 

”I like to use the extract to add more energy and believe in its balancing effects. A good add to self-healing, and help, when under any kind of stress, or when healing from fatigue.” ❤

 

 

HOPE YOU ENJOYED THIS ONE!

LOVE,

Sara

 

FOLLOW ME ON INSTAGRAM and FACEBOOK

Jätä kommentti!