Flunssa - miten vältyt siltä luonnollisin keinoin

Flunssa kausi on alkanut. Ihmiset yskii ja aivastelee julkisissa kulkuneuvoissa ja kesän jälkeen alkaa sairaspoissaolot työpaikoilla lisääntyä.

Muistan itse, että eskarissa minulla oli joka syksy flunssa, joko koulun valokuvaushetkellä alkusyksystä tai silloin kun oli Lucia-aika, eli joulukuussa. Muistan sen siksi, koska olin yleensä aina Lucia. Ylä-asteikäisenä kärsin toistuvista infektioista, milloin oli angiina, VTI eli virtsatientulehdus ja milloin oli poskiontelontulehduksia. Olin jatkuvassa antibioottikierteessä.

Valmistuin tuplatutkinnolla vuonna 2007 terveydenhoitaja/ sairaanhoitajaksi. Alun perin mietin erikoistua lasten- tai psykiatrian-sairaanhoitajaksi, mutta lopulta päädyin siihen, että jatkan opintoja puoli vuotta pitempään ja minusta tulisi terveydenhoitaja.

”Halusin nimenomaan opiskella terveydenhoitajaksi, koska minua kiinnosti kaikkein eniten sairauden ennaltaehkäisy ja okei, päivätyö, sen lisäksi.”

NYKYINEN TERVEYDENHUOLTO EI OLE TERVEYDEN HOITAMISTA

Kouluaikoina, en osannut kyseenalaistaa oppimaani, vaan otin kaiken vastaan, sitä tietoa sen enempää pureksimatta.  Työskentelin sekä sairaanhoitajana, että terveydenhoitajana erilaisissa tehtävissä sairaaloissa, osastoilla, vanhusten parissa, kotihoidossa, opiskelijaterveydenhuollossa, julkisella sektorilla terveysasemalla ja vielä yksityiselläkin. Työkokemusta kertyi yhteensä 10 vuotta.

Oma uupuminen (v 2012) ja jotkut tietyt surulliset potilaskeissit, herätti lopulta siihen, miten oirekeskeistä hoitaminen meillä on. Pohjalla olevia syitä oireisiin ja sairauteen ei pyritä ratkaisemaan ja hoitamaan riittävän tehokkaasti. Ihmiset on valitettavasti myös opetettu ottamaan ensimmäisenä pilleri, siinä toivossa, että oire helpottuisi nopeasti ilman, että yhtään tarvisi uhrata ajatusta sille MIKSI, oire on ylipäänsä tullut. On absurdia ajatella, että sairaus tai oire olisi pillerin puutetta!

Toisena ainakin tietyt aiemmat sukupolvet, ovat todella sokeasti aina luottaneet lääkäriin ja ”hänen sanaansa”, yhtään kyseenalaistamatta sitä. Ymmärrän toki sen, että vanhaan aikaan ei ollut muuta, ei ollut taitoja, keinoja eikä ymmärrystä ja tietoa ei saanut muilta kuin ”oppineilta”, joihin turvauduttiin. Tänä päivänä, ainakaan Suomessa, ei enää ole kyse siitä. Tieto on nykyään tarjolla kaikille. Tahdon uskoa, että tänä päivänä ihmiset eivät välttämättä enää tyydy yhteen vastaukseen, vaan niitä haetaan lisää ja ihmiset ottavat jo itsekin enemmän asioista selvää.

”Ihan alusta asti työurallani tuntui siltä, kuin hiekkapaperi olisi koko ajan kaihertanut jossain.”

Kesti pitkään ymmärtää, mitkä asiat vaikuttivat omaan tyytymättömyyteeni työssäni. Lopulta heräsin siihen todellisuuteen joka vahvistui tiedon lisääntyessä ja vuosien myötä, että minä edelleenkin halusin ennaltaehkäistä sairautta ja tukea terveyttä siten, kuten minun järki ja intuitio sanoi –  eli luonnollisesti ruokavaliolla ja elintavoilla.  Todellisuudessa työni terveydenhoitajana oli edelleen suurimmalta osalta sairauden hoitoa ja järkytyin ajatuksesta, että tätä se on meidän koko maassa.

Toivon, että asia on nyt toisin, mutta ei ainakaan 10 vuotta sitten koulussa opetettu ravinnosta yhtään mitään, eikä varsinkaan painotettu ravinnon ja elintapojen merkitystä siinä määrin, kuin mitä olisi pitänyt.

OMA UUPUMINEN HERÄTTI VIIMEIN

Siinä vaiheessa kun itse ”sairastuin” uupumukseen ja kaikkiin sen myötä tulleisiin fysiologisiin oireisiin, tiesin jo varsin hyvin, miten minua ja oireitani hoidettaisiin. Tuolloin diagnosoin jo itse kilpirauhasen vajaatoiminnan ja IBS:n – eli ärtyneen suolen oireyhtymän. Menin lääkäriin tutkimuksiin ja verikokeisiin ja sain diagnoosit näille. Halusin vahvistaa omaa käsitystäni ja arviota omasta terveydentilastani, sillä se auttoi minua päättämään mitä seuraavaksi teen saadakseni itseni taas kuntoon.

Kun kysyin  lääkäreiltä mielipidettä siihen, olisinko saattanut itse aiheuttaa tämän tilan, ei kukaan lääkäreistä tuolloin näyttänyt minkäänlaista vihreää valoa ajatukselleni, vaikka kerroin kovasta fyysisestä kuormasta, dieeteistä ja fitnesskisoista. Olin kuitenkin vakuuttunut tästä teoriasta itse, joka johdatti minut uskomaan, että voin myös korjata tilanteen ja näinhän se oli.

Omaan parantumiseen vaikutti toki alla oleva terveydenhuoltoalan koulutus ja se etten jäänyt odottamaan ja anomaan apua sieltä, mistä en olisi sitä saanut.  Tämän lisäksi se vaati jäätävää sitkeyttä, uskoa siihen, että vastauksia on ja ne löytää, kun vaan riittävästi etsii. Olin valmis tekemään kaikkeni ja lopulta paranin kaikista oireistani ruokavalion ja elintapojen muutoksella. Tänäkään päivänä, en käytä mitään kemiallisia lääkkeitä.

YKSILÖN OMA VASTUU

Yhteiskunta tulisi ohjelmoida uudelleen siten, että ihmiset oppisivat ottamaan vastuun omasta terveydestä ja hyvinvoinnista ihan alusta asti. Sen pitäis olla normaalia, että me syödään terveellisesti, liikutaan ja nukutaan riittävästi. Ilokseni näen, miten uusia päiväkoteja syntyy, missä terveelliseen ruokaan panostetaan ja missä päivittäinen liikunta ja leikki on ykkösenä! Hienoa! Vähitellen asiat muuttuu. Näin todellakin uskon, sillä niin suuri ja kasvava määrä ihmisiä on jo mukana vaikuttamassa tähän asiaan ja muuttamassa tätä maata ja maailmaa!

”Oman kokemuksen kautta todella ymmärsin sen, miten suuri vaikutus elintavoilla on meidän terveyteen ja miten me oikeasti voidaan itse aiheuttaa oma sairastuminen tekemällä liian pitkään ja toistuvasti huonoja valintoja.”

Ymmärsin sen, miten jäätävän paljon me voidaan oikeasti tehdä itse, ja miten sairautta voi ennaltaehkäistä ja terveyttä tukea lukuisilla keinoilla, jotka ovat ilmaisia ja tarjolla kaikille!

JOKA VUOTINEN FLUNSSA EI OLE ”NORMAALIA”

Havahduin jossain hetkessä siihen, että jokavuotinen räkätauti on yhteiskunnassa ikäänkuin normi, enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Totuus kuitenkin on, että jos immuunipuolustus on hyvä, ei flunssa herkästi tartu.

Mitä voit tehdä parantaaksesi omaa vastustustuskykyä ja siinä ohessa välttää flunssa täysin luonnollisin keinoin?

Vaikka työskentelin vuosia terveydenhuoltoalalla, en koskaan ottanut minkäänlaisia influenssarokotuksia. Flunssa tai kuume ei yleisesti ollut syy omiin työpoissaoloihin. Tämä toki oli minun oma valinta, joka perustuu omiin uskomuksiin ja ajatuksiin uusista rokotteista ja niiden mahdollisista haitoista, varsinkin jos on taipumusta autoimmuunitaudeille, kuten minulla on, en ole halunut ottaa mitään riskejä etenkään silloin, kun suolistoni oli todella huonossa kunnossa ja keho vielä palautui uupumisesta. En koe niille tarvetta nytkään. Jokainen voi miettiä influenssarokotteen tarpeellisuutta tahollaan. Itse en suosittele niitä, mutta asiaa voi  toki lähestyä tapauskohtaisesti. En hyväksy rokotepakkoa, jota terveydenhuollossa on myös viljelty. Ennen kun työikäinen muutoin terve ihminen on ottamassa rokotetta, tulisi perusasiat ottaa haltuun!

Uskallan väittää, että seuraavat asiat kannattaisi jokaisen joka tapauksessa ottaa haltuun. Näillä ohjeilla parannat omaa immuunipuolustusta. Haittaa näistä ei ole kenellekään!

Mikä tahansa flunssa pöpön tartunta aiheuttaa immuunivasteen elimistössä, ja tietynlaisen hälytys- ja stessitilan. Se voi pahimmillaan laukaista tai pahentaa autoimmuunitaudin oireita, vaikuttaa kilpirauhasen toimintaan tai muihin kroonisiin sairauden tiloihin.

Joskus lääkäri määrää antibiootteja. Muistan kun työskentelin terveydenhuoltoalalla, että ihmiset monesti pyysivät antibiootteja siinä toivossa, että kuumetauti menisi nopeammin ohi, vaikka tiedossa oli jo, että kyseessä oli virustartunta, johon ei antibiootti olisi tehonnut. Joissain tilanteissa antibiootit ovat välttämättömiä, mutta turhia kuureja kannattaa välttää.

”Yksi antibioottikuuri voi sekoittaa suoliston mikrobiomin moneksi vuodeksi!”

Suoliston mikrobiomilla on todella iso merkitys ihmisen kokonaisvaltaiseen terveydentilaan, myös immuunipuolustukseen, sillä suurin osa immuunipuolustuksen soluista on suolistossa!

Seuraavaksi 16 luonnollista keinoa, jolla ennaltaehkäistä flunssa.

Hyvä yleinen terveydentila ja nämä ohjeet, tulevat vähentämään flunssaan sairastumisen riskiä.

1. Korjaa suolisto

Tämä ykkösenä! Suoliston läpäisevyys (leaky gut) aiheuttaa oireita ympäri kehoa ja voi johtaa todella vakaviin terveysongelmiin. Ruoka-aine allergiat, yliherkkyydet, nivelvaivat, kilpirauhasongelmat ja haasteet immuunijärjestelmässä voivat johtua lisääntyneestä suoliston läpäisevyydestä.

Helpota tilannetta korjaamalla ruokavalio ja välttämällä ruoka-aineita jotka ärsyttävät elimistöä ja suolistoa. Näitä ovat esim prosessoitu ruoka, sokeri, makeutusaineet ja huonolaatuiset rasvat.

2. Käytä luulientä

Luuliemi sisältää luonnollisesti kollageenia, aminohappoja ja mineraaleja, jotka toimivat kehon ja suoliston rakennusaineina. Luuliemi vähentää tulehdusta, aminohappojen proliinin ja glysiinin ansiosta.

Voit helposti tehdä itse luulientä ostamalla kaupasta tai suoraan maatilalta kokonaisen luomukanan tai luita ja keittää niitä pitkään hiljaa haudutten, kunnes kaikki ravinteet ovat irroneet liemeen.

Monesti keitän esim kokonaisen kanan vedessä, sitruunan, valkosipulin, sipulin, omenaviinietikan, suolan ja pippurin kera. Kun kana on kypsää, irrotan kananlihan ja  jatkan liemen keittämistä luineen ja nahkoineen kunnes luut ovat niin hauraat, että ne katkeavat helposti. Ajallisesti ehkä n 8t voi riittää, mutta keitellä voi kauemminkin.

Voit toki myös ostaa ja käyttää kollageenia tai gelatiinia samalla periaatteella. Ne parantavat immuunijärjestelmän toimintaa ja tukevat suoliston pintaa antaen sille rakennusaineita. Terve suoliston pintanukka pitää pöpöt ja haitalliset patogeenit loitolla ja auttaa puolustautumisessa niitä vastaan.

Voit myös ostaa luulientä valmiina esim Biomed luuliemi!

Tämän lisäksi aminohappo L-glutamiini auttaa korjaamaan suoliston pintanukan! Se pitää muistaa ottaa aina tyhjään vastaan.

3. Probiootit

Suolistosi on avain terveyteen (toistan tätä, kyllä!).  Suurin osa n 80% immuunijärjestelmästä löytyy suolistotsa. Suoliston mikrobiomia voi tarvittaessa tai ajoittain tukea probioottikuurilla. Probiooteissakin on eroja. Itse suosin esim Vivomixx:ia, Puhdistamon OHHIRA:a tai Biomedin probiootteja. Ravinnosta saat hyviä probiootteja esim hapankaalista, kimchista ja kombutsasta. Jotta mikrobiomi pysyy terveenä ja elossa, on tämän lisäksi pidettävä huolta riittävästä kuidun saannista. Hyvät pöpöt käyttää kuituja ravintona, eivätkä pysty elämään ja kolonisoitumaan ellet syö riittävästi ja monipuolisesti kuituja kasviksista, juureksista ja marjoista.

4. Vähennä sokeria ja alkoholin käyttöä

Sokeri voi vaikuttaa negatiivisesti immuunijärjestelmään ja haitata sen normaalia toimintaa. Tämä johtaa siihen, että olet alttiimpi bakteereille ja viruksille. Sokeri altistaa myös suoliston mikrobiomin epätasapainolle, eli hiivalle (joka käyttää sokeria lisääntyäkseen) ja ohutsuolen bakteerien liikakasvulle, joka vaikuttaa merkittävästi immuunijärjestelmän toimintaan ja lisää suolen läpäisevyyttä (vuotava suoli – leaky gut). Sokeri ei itsessään ole paha. Se mikä ratkaisee on määrä, laatu ja käyttötarkoitus. Suosi hunajaa, ruokosokeria ja kookossokeria. Sokeri toimii vaikuttavien ainesosien kuljettajana, esim yrttilääkinnässä.

Jo pienikin alkoholin käyttö vaimentaa keskushermoston toimintaa ja siten myös immuunijärjestelmää, joka altistaa tartunnoille. Alkoholi myös hidastaa palautumista. Myös alkoholiin voidaan uuttaa lääkinnällisiä kasveja, yrttejä ja sieniä.

Yksi tuttuni pyöräilee pitkiä matkoja porukassa kisa- urheilu- ja ehkä vähän myös itsensä voittamis- ja viihde-mielessä. Hänellä on astma, eli koko ajan pohjalla jylläävä tulehdustila elimistössä. Suolisto-oireitakin hänellä on ollut. Pitkiin pyöräilyreissuihin yhdistyy pitkittynyt kuormitus, kova fyysinen stressi joka laskee vastustuskykyä hetkellisesti. Yleensä illalla rentoudutaan ja nautitaan alkoholia. Yhdistelmä ei millään tasolla ole paras mahdollinen yhtään minkään suhteen, eikä ole ihme, että tämän setin jälkeen hänelle yleensä iskee flunssa, kun kaikki pöpöt tarttuu saman tien.

5. Vähennä stressiä

Sekä henkinen että fyysinen stressi vaimentaa immuunijärjestelmän toimintaa. Se myös lisää suoliston läpäisevyyttä ja heikentää ruuansulatusta, joka horjuttaa nopeasti suoliston mikrobiomia ja voi altistaa hiivan kasvulle ja ohutsuolen bakteerien liikakasvulle yms oireille ympäri kehoa. Pyri tasapainoon. Panosta palautumiseen, harjoita joogaa, meditaatiota ja tee hengitysharjoituksia. Pyri sisällyttämään lyhyitä  palautumishetkiä myös työpäivään. Kokeile erilaisia keinoja ja löydä itsellesi parhaat tavat, jotka rauhoittavat ja rentouttavat aktiivisen päivän aikana ja sen jälkeen.

Stressi kuluttaa antioksidantteja moninkertaisesti. Tämän vuoksi etenkin stressaavampien jaksojen aikana, niitä tarvitaan vielä enemmän!

6. Nuku riittävästi 7-9t/ yö ja pidä huolta unenlaadusta. Voit mitata unta ja optimoida palautumisen!

Unen aikana koko keho palautuu. Tarvitset riittävävän määrän unta, mutta ennen kaikkea unen laatu ratkaisee. Tarvitset riittävän määrän syvää unta ja REM-unta tunteaksesi itsesi virkeäksi aamulla. Jos tahdot varmistaa palautumisen tason ja mitata aktiivisuuden lisäksi unta, unen laatua ja palautumista, suosittelen OURA- sormusta!

7. Glutationi

Antioksidantit ovat todella tärkeitä normaalin immuunipuolustuksen kannalta. Glutationin sanotaan olevan kaikkien antioksidanttien äiti. Itse asiassa jokainen solu ihmiskehossa tuottaa glutationia – niin tärkeä se on. Se suojelee soluja ja vastaa   immuunipuolustuksestasi. Keho voi tuottaa glutationia aminohapoista glutamiinihappo, kysteiini ja glysiini, mutta sen määrä vähenee ikääntyessä ja sen väheneminen on yhdistetty moniin sairauksiin. Glutationi auttaa esim maksaasi myrkkyjen poistossa, jonka optimi toiminta on äärettömän tärkeää jos tahdot pysyä terveenä.

Näillä voit lisätä glutationin tuotantoa:

  • Silymariini – Milk thistle – Maarianohdake – pitkään käytetty lääkekasvi, joka auttaa maksan toimintaa. Uskotaan että silymariinin parantavasta vaikutus johtuu lisääntyneestä glutationin tuotannosta.
  • Heraproteiini – sisältää kysteiiniä. Käytä vain puhdasta, luonnollista luomu heraproteiinia ilman lisäainieta.
  • Rikkipitoiset kasvikset – esim kaikki kaalikasvit, rucola ja retiisi
  • N-asetyylikysteiini (NAC) – prekursori (esiaste) glutationille
  • alfalipoiinihappo – ylläpitää glutationitasoja ja auttaa ”kierrättämään” C- ja E- vitamiinia (antioksidantteja). ALA parantaa myös esim insuliiniherkkyyttä.
  • Metylaatio (B6 B9 B12 biotiini) – Panosta folaattipitoisiin ruokiin kuten kikherneet, luomumaksa, pavut ja linssit, pinaatti, parsa, punajuuri, parsakaali.
  • Seleeni: paras lähde parapähkinät, myös esim kananmunan keltuainen, maksa
  • C- ja E-vitamiini – ylläpitää glutationi tasoja ja ennaltaehkäisee hapetusstressin aikaansaamia vaurioita. Paranna glutationitasoja ja immuunipuolustusta näillä: C-vitamiini: ruusunmarja, paprika, persilja, guava, nokkonen, tyrni, mustaherukka, parsakaali, lehtikaali, appelsiini, paprika, lehtikaali, ruusukaali, papaija, punakaali, kiivi. Ayurvedisellä Amalakilla, on korkea C-vitamiinipitoisuus. Camu-camu marjajauhe, sisältää myös paljon C:tä!
  • E vitamiini – vehnänalkioöljy, manteli, hasselpähkinä, auringonkukansiemenet, kananmuna, pinaatti, avokado, parsa, parsakaali.

Flunssa - miten vältyt siltä luonnollisin keinoin

8. Optimoi D-vitamiini

Mittaa D-vitamiini taso ja ota D:tä lisänä. D-vitamiini on yksi oleellinen komponentti immuunipuolustuksessa. Normaali taso on 50-150ng/mL (TERVEDX). D- vitamiini kannattaa ottaa yhdessä K-vitamiinin kanssa, koska ne edesauttavat toistensa imeytymistä, eikä siten johda mahdolliseen verisuonien kalkkeutumiseen. D-vitamiinin tarve riippuu omasta tasosta, sekä siitä, miten D-vitamiini imeytyy kehoosi. Tässä on geneettistä variaatiota. Lisäksi toki valmisteella on myös väliä.

Tässä esim hyvä tuote: Thorne D3/K2

9. Liikuta kehoa säännöllisesti

Liikkuminen aktivoi lymfanestekiertoa ja verenkiertoa, jolloin myrkkyjen ja kuonan eliminaatio paranee ja ravinteet pääsevät myös paremmin ja tehokkaammin sinne, minne niiden kuuluu mennä. Tämä yhteensä buustaa immuunijärjestelmän toimintaa. Liikkumalla voit myös vähentää stressiä (huom. määrä ja teho suhteessa palautumiseen). Pidä huolta palautumisesta ja siitä, että liikut sopivasti, suhteessa siihen miten olet nukkunut, palautunut ja levännyt.

OURA sormus auttaa optimoimaan palautumisen!

Uupumisen jälkeen olen itse saanut suuren avun Ourasta.  Jaan seuraavassa postauksessa lisää kokemuksista ja Ourasta erikseen!

10. Pidä huolta käsien puhtaudesta

Periaatteessa en itse suosi raivokasta käsien pesua tai desinfiointiaineella lotraamista. Uskon, että tietynlainen bakteereille altistuminen on oikeasti meille hyväksi. Desinfiointiaineiden kemikaaleja, en itse tahdo imeyttää elimistööni iholtani ja siksi en yleisesti niitä käytä. Ole kuitenkin tietoinen siitä, miten puhtaat kätesi ovat ja mihin kosket. Julkisissa kulkuneuvoissa pidän yleensä hanskat kädessä, jos pidän kiinni jostain, en koskaan muutenkaan paina stop-nappeja tai kaupan vihannespuntarin nappeja sormin tai koske ovenkahvoihin käsin. Pesen kädet tarvittaessa, mutta enemmänkin vältän niiden likaantumista. Älä laita likaisia käsiä suuhun, nenään tai silmiin.

11. Echinacea – Auringonhattu uute ja sinkki

Auringonhattu-uutetta on käytetty historiassa jo pitkään ja se saattaa estää flunssan tartunnan ja nopeuttaa paranemista. Sinkki edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja sitä tarvitaan vastustuskyvyn ylläpidossa. Itse käytä sinkkilisää ja syksyisin tarvittaessa myös Auringonhattu-uutetta. Äitini antoi sitä minulle jo lapsena kun olin kipeä, joten olen käyttänyt sitä jo ihan pienestä asti. Nykyään käytän sitä ajoittain ennaltaehkäisevässä mielessä, immuunipuolustuksen tukena.

Vinkki: Jos kumppanille iskee flunssa, ota ekstra annoksia sinkkiä ja echinaeaa (anna myös niitä kumppanillesi, ellei hän niitä jo käytä) ja pidä mielessä tämän postauksen muutkin ohjeet ihan ennaltaehkäisevässä mielessä. Flunssa ei välttämättä tartu sinuun ja voit hyvin välttyä siltä, vaikka kumppani sairastuisi 🙂

12. Kurkuma ja Inkivääri

Kurkumaa (vaikuttava yhdistee kurkumiini) ja inkivääriä on käytetty tuhansien vuosien ajan. Molemmilla on anti-inflammatoorinen, eli tulehdusta lieventävä vaikutus. Kurkumalla etenkin on hurjasti parantavia vaikutuksia ja se voi auttaa kaikkiin sairauksiin joiden alla piilee tulehdustila (lähes kaikki krooniset sairaudet). Kurkumiini imeytyy heikosti. Sen tehoa lisää, mustapippurin sisältämän piperiinin samanaikainen annostelu.

Käytä kurkumaa ja inkivääriä ruuassa, mehuissa, smoothieissa ja ruuanlaitossa. Kurkuma kapseleista suosittelen esim näitä Biomed Kurkuma.

13. Seljanmarja

Seljanmarjaa on käytetty kansanlääkinnässä tuhansien vuosien ajan. Sillä on hoidettu flunssa, yskä, nuha ja poskiontelotulehdus. Seljanmarja sisältää paljon antioksidantteja, kuten C-vitamiinia. Flunssa kauden aikaan, tai tarvittaessa, sitä voi hyvin käyttää esim siirappina, buustaamaan immuunipuolustusta. Tutkimukset osoittavat myös, että seljanmarjan käyttö flunssan aikana, lyhentää sairaspäiviä merkittävästi.

14. Ginseng

Ginsengiä (Panax ginseng) on käytetty perinteisessä kansanlääketieteessä jo useita tuhansia vuosia. Ginseng on adaptogeeni, joka auttaa elimistöä sopeutumaan erilaiseen stressiin ja rasitukseen. Se on yksi maailman vanhimmista ja tutkituimmista rohdoskasveista. Se lisää fyysistä ja henkistä suorituskysyä, sekä parantaa vastustukykyä. Ginsengiä kannattaa nauttia aamuisin, koska se yleensä piristää.

15. Lääkinnälliset sienet

Käytä lääkinnällisiä sieniä kuten Reishi (Lakkakääpä), Chaga  (Pakurikääpä), Shiitake (Siitake), Maitake (Koppelokääpä) ja Turkey tail (Silkkivyökääpä) parantaaksesi immuunijärjestelmäsi toimintaa. Sienet sisältävät useita eri yhdisteitä, jotka auttavat pitämään tartunnat loitolla. On hyvä muistaa, että penisilliinikin löydettiin alun perin eristämällä sitä tietyn Penicillium-kannan homesienestä.

Monet sienet tappavat bakteereja ja viruksia. Lääkinnälliset sienet sisältävät kompleksisia sokeriyhdisteitä, beetaglukaaneja, jotka aktivoivat NK, T ja B soluja sekä makrofageja. Ne myös lisäävät sytokiinien interleukiini 1 ja 2 määrää, eli parantavat näin immuunijärjestelmän toimintaa.

Täältä löydät huippu hyviä lääkinnällisiä sieni-tuotteita Four Sigmatics!

Flunssa - miten vältyt siltä luonnollisin keinoin
Pakurikääpä meren äärellä Lauttasaaressa.

16. Kosketus, halaaminen ja seksi

Immunoglobuliini A, IgA, on yhden tyyppinen vasta-aine. Vasta-aineet ovat neutraloivia proteiineja, jotka sitoutuvat haitallisiin mikrobeihin ja patogeeneihin, kuten bakteerit ja virukset.

Eräs tutkimus osoitti, että seksi kaksi kertaa viikossa nostaa IgA tasoja ja siten voidaan päätellä sen nostavan vastustuskykyä. Läheisyys, fyysinen kosketus ja halaaminen lisäävät endorfiinien, dopamiinin ja oksitosiinin eritystä, jotka laskevat stressitasoja tehokkaasti.

Nautitaan siis lähellä olosta, halaillaan paljon ja pitkään!!

Flunssa - miten vältyt siltä luonnollisin keinoin
Puuveistos Lauttasaaren lenkkipolun varrella.

Lyhyesti siis miten välttää flunssa: Tue immuunijärjestelmän normaalia toimintaa, suoliston terveyttä, pidä huolta riittävästä levosta ja ylläpidä tasapaino stressin ja palautumisen välillä. Mittaa tarvittaessa! Syö monipuolisesti kaikkia sateenkaaren värejä, buustaa immuunipuolustusta halutessasi ravintolisillä ja halaile niin paljon ja pitkään kuin mahdollista! Näin flunssan ja pöpöt pysyy loitolla ja optimoit terveydentilasi.

Keino millä mitata stressin ja palautumisen tasapainoa on Firstbeat-hyvinvointianalyysi joka mittaa sykevälivaihtelua. Siitä voit lukea lisää täältä!

Tarjoushinta 169€ (norm 200€).

Ota myös ohjeet vinkit talteet – Miten selätät syksyn pimeyden!

SEURAA JA INSPIROIDU MYÖS IG: @saraadolfsen ja FB: Natural Wellness

Valoa valoa, paljon valoa

Sara Adolfsen

One Thought on “Flunssa – miten vältyt siltä luonnollisesti!”

Jätä kommentti!